Despre noi

ÎNCEPUTUL – ORGANIZAREA

        SC Ferma Agricola Valsanesti SRL, cod exploatație RO 0176289001, a fost înființată in anul 2014, în satul Vâlsănești punctul „La Joagăr” din comuna Mușătești, județul Argeș, având domeniu principal de activitate “ Activități in ferme mixte – cultura vegetala combinata cu creșterea animalelor “ cod CAEN 0150.

        Scopul principal al investiției fiind dezvoltarea unei ferme de bovine de carne. Într-un perimetru zonal care in anii ’70 -’80 era axat preponderent pe dezvoltarea activității zootehnice, dovada numărul mare de grajduri tip C.A.P. aflate in zona, a luat naștere SC Ferma Agricola Valsanesti SRL, pe scurt Ferma Valsanesti.

        Pentru asigurarea unui flux eficient de funcționare, îngrijire și hrănire a bovinelor, au fost efectuate modernizări la sistemul de alimentare/adăpare cu apă potabilă, a fost extinsă baza furajeră, extinsă hala de depozitare și preparare furaje și construită o platformă pentru depozitare provizorie a gunoiului de grajd. Pentru urmărirea fătărilor, buna creștere și hrănirea vițeilor după fătare, s-a decis amenajarea unei maternități și a unei infirmerii pentru izolarea bovinelor bolnave sau sub tratament până la recuperare.

        Baza tehnică mecanizată, este alcătuită din: un tractor marca New Holland 95 CP, remorca 6T, plug, grapa cu discuri, mașină de erbicidat, semănătoare, cositoare, grebla și restul utilajelor agricole necesare producerii de furaje agricole precum si curățenia pe grajduri.

ÎNCEPUTUL – LOTUL MATCĂ

ÎNTREȚINEREA & FURAJAREA  BOVINELOR

        În anul 2014, Ferma Valsanesti a achiziționat din Franța, un lot de 19 junici gestante și 1 taur de monta din rasa de carne Charolaise, care a devenit lotul matcă și pe baza căruia , în numai 3 ani, ferma a atins un număr de 56 capete bovine rasa Charolaise.

        Ferma Valsanesti a devenit membra in Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România (ACBCR Suceava), este înscrisă cu întregul efectiv in Programul National de Control la Oficiul pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie (OARZ Argeș) și autorizată Sanitar-Veterinar prin Autorizația AG-140 din 25.11.2014.

        Încă de la început, întreținerea și furajarea bovinelor s-a efectuat și se efectuează doar în mod natural și tradițional.Din luna Mai până in luna Noiembrie, animalele pășunează libere pe islazurile și pășunile zonei îngrădite cu gard electric și supravegheate de un îngrijitor, iar adăparea se face la discreție din izvoarele existente pe pășuni și/sau lacurile de acumulare.

        În aceeași perioadă, ceilalți angajați lucrează terenurile agricole ale fermei, pregătind stocurile furajere pentru perioada de iarnă. Se balotează lucerna, fânul și paiele în baloți mari rotunzi de aproximativ 300kg și se stochează în baza furajeră. Ferma exploatează pe baza contractelor de arenda aproximativ 50 ha teren arabil și pășune, și deține in proprietate 8 ha teren arabil. Personalul care deservește permanent ferma este compus din 4 angajați: șef de fermă (tehnician zootehnist), mecanic utilaje agricole, doi îngrijitori.

        Pe toată perioada rece a anului, animalele sunt ținute, în sistem liber, pe fermă la adăpost. Zilnic ies pe padoc unde sunt hrănite și beneficiază de aer curat, soare și perii de scărpinat. Adăparea este la discreție, fiecare grajd fiind echipat cu cel puțin 3 adăpătoare, iar curățenia de face de 2 ori pe săptămână. Culcușul este alcătuit din paie curate și uscate.

        Modul de întreținere și furajare este foarte important pentru sănătatea și bunăstarea animalului. Fiecare animal este atent supravegheat de medicul veterinar, cu care ferma are un contract de colaborare. Toate tratamentele sunt efectuate periodic, anual se preiau probe de sânge, iar fiecare fătare este asistată de către medicul veterinar, asistentul acestuia și personalul fermei.

DESFACEREA

CALITATEA SPUNE TOT

        Datorită modului de creștere și furajare a bovinelor, calității cărnii de mânzat, structura și greutatea taurașilor livrați la abatoarele și restaurantele din România, pe la mijlocul anului 2017, SC Ferma Agricola Valsanesti SRL a primit o propunere din partea Carrefour România să facă parte dintr-un program numit „Filiera Calității Carrefour” ce avea sa fie anunțat oficial într-o conferință de presă.

        Programul „Filiera Calității Carrefour” a fost conceput de Carrefour România împreună cu fermierii români și constă in a oferii clienților Carrefour, produse românești de calitate, curate, din animale născute și crescute natural (BIO). Animalele cresc liber și sănătos pe pasuni de munte, hranite 100% natural cu iarbă proaspătă, fân și cereale nemodificate genetic, oferindu-i astfel cărnii un gust savuros și o calitate premium.

PRELUAREA FERMEI

STRATEGIA DE DEZVOLTARE

        Pe la sfârșitul anului 2017, ferma este preluată de către 2 parteneri care împărtășesc aceleași idealuri si dorinte, anume creșterea bovinelor in mod natural – BIO – și extinderea afacerii la un nivel înalt. Principalul obiectiv pentru anul 2018-2020 este extinderea capacității fermei pentru adăpostirea unui număr de 150 capete bovine din rasa Charolaise, asigurarea unui flux continuu de livrare de carne de mânzat, un minim de 4 tăurași în greutate de aprox. 500-600kg pe lună către Carrefour România, în baza parteneriatului „Filiera Calității Carrefour”, precum și asigurarea unei baze furajere deservită mecanizat pentru furajarea cât mai bună a întregului lot de bovine.

        Totodată, achiziția unor utilaje agricole de strictă necesitate și extinderea grajdului cu o zonă pentru îngrășare tineret sunt priorități urgente in cadrul strategiei abordate de dezvoltare pe termen mediu.

MAREA SCHIMBARE

PIAȚA – FACTORUL DE DECIZIE

        Prin luna Mai a anului 2020, problemele economice datorate crizei COVID-19 își puneau amprenta. Cererea și prețul cărnii scăzând considerabil, iar prețul furajelor crescând. Motiv pentru care, în opinia asociaților, singura soluție pentru a salva ferma și a merge mai departe, a fost achiziția de vaci de lapte și capre. Lucru ce s-a și întâmplat. În scurt timp au fost achiziționate 6 vaci din rasa Bălțată Românească și 120 de capre românești.

        Deoarece principalul obiectiv este creșterea animalelor doar în mod natural și tradițional, s-a decis ca și prelucrarea laptelui pentru a produce produse lactate să fie la fel!

PRODUSE LACTATE

MODUL DE PREPARARE

Este strict interzisă folosirea de ingrediente chimice, E-uri sau alte adaosuri! Toate produsele sunt 100% naturale, produse manual în mod tradițional din lapte proaspăt muls și strecurat.

NOUL OBIECTIV

VIITORUL

        După o perioadă în care s-a testat piața de lactate, feedback-ul a fost mai ceva decât ne așteptăm. Oamenii au fost foarte mulțumiți de calitatea produselor încât cererea a fost mai mare decât producția.

        La finele anului 2020, ferma a achiziționat 10 junici gestante din rasa Bălțată Românească și 50 capre Carpatine Românești.

        Obiectivul fermei pentru 2021 – 2023 este atingerea unui lot de 50 de vaci din rasa Bălțată Românească și 300 de capre Carpatine Românești. Deschiderea a 3 magazine proprii în București, Pitești și Curtea de Argeș, de unde clienții noștri pot cumpăra produse autentice românești, 100% naturale, preparate tradițional ca pe timpul străbunilor noștri!

În momentul de față produsele fermei se pot găsi doar la magazinul din incinta fermei!

Vă așteptăm cu drag să gustați produsele noastre și să simțiți savoarea și calitatea unui produs proaspăt și natural!